Παπαδόπουλος Στέργιος, τηλ. σχολείου: 2310 761420

Email: sterpapa63@gmail.com

 

Δ/ντής 6ου Διαπολιτισμικού & Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης & πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο Νέστος».

 

Γεννήθηκα στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας και κατάγομαι από ένα μικρό χωριό του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, το Καπνόφυτο.

 

1975 - 1981: Γυμνάσιο και Λύκειο Ευόσμου Θεσ/νίκης

1981 - 1983: Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας

1986 - 1989: 6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας Πειραιά

1989 - 1994: Στα Τμήματα Μητρικής Γλώσσας του Euskirchen της Γερμανίας.

1994 - 2014: 6ο Διαπολιτισμικό & Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης.

 

………………………………………………………..…...............

 

1998 - 2004 και 2006 - 2008: Ειδικός συνεργάτης του προγράμματος

«Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο» του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής.

 

1998 - 2004: Ειδικός συνεργάτης του προγράμματος «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

2003 - 2004: Ήμουν υπεύθυνος του ενός από τα τρία ΚΕ.Π.Υ.Σ.Ε. που δημιουργήθηκαν σε σχολεία της Θεσ/νίκης (Κέντρο Παιδαγωγικής Υποστήριξης Σχολικής Ένταξης).

 

2006 - 2008: Ειδικός συνεργάτης του προγράμματος « Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο » του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

……………………………………………………………………………………...………………………….….…

Έχω μετεκπαιδευτεί κατά την πενταετή παραμονή μου στη Γερμανία στο Ινστιτούτο Μετεκπαίδευσης Καθηγητών-Δασκάλων στο Essen-Werden (Εσσεν-Βέρντεν).

 

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη Γερμανική γλώσσα ( ήμουν 17 χρόνια στη Γερμανία ).

 

Με πρωτοβουλία μου, συμμετοχή μου καθώς και τη συμμετοχή και τη μεγάλη βοήθεια όλων των δασκάλων του σχολείου ( οι οποίοι είναι πρωτεργάτες σε προγράμματα που έχουν σχέση με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση ) έχουν γίνει κατά καιρούς στο σχολείο διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης: Socrates/Arion, Comenius Multilateral Partnership of Schools, Commenius Assistantships, Leonardo da Vinci.

 

Εκδίδουμε μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου, εδώ και 13 χρόνια (2002/03 - 2014/15), μια τριμηνιαία πολυπολιτισμική έγχρωμη σχολική μαθητική εφημερίδα, τίτλος της: «Ο κόσμος στα μάτια των παιδιών», η οποία διανέμεται δωρεάν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Θεσ/νίκης και σε όλα τα διαπολιτισμικά σχολεία της Ελλάδας κι ανεβάζεται στην ηλεκτρονική της μορφή και στην ιστοσελίδα του σχολείου στο διαδίκτυο (ίντερνετ).

Μια ιστοσελίδα η οποία είναι δημιούργημα μου, με υλικό που έχει συγκεντρωθεί τα τελευταία 12 χρόνια και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

 

Ερευνητής θεμάτων που έχουν σχέση με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, εισηγητής σε διάφορα συνέδρια κι ημερίδες σχετικές με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Επιμελήθηκα το έντυπο με τα πρακτικά της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2005 από το ΙΠΟΔΕ σε συνεργασία με τα Διαπολιτισμικά Δημοτικά Σχολεία της Θεσ/νίκης κι εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αινείας καθώς κι ενός χρήσιμου οδηγού (200 σελίδων) με τίτλο: (Διαπολιτισμική Εκπ/ση - Νόμοι, Υπουργικές Αποφάσεις, Εγκύκλιοι ΥΠΕΠΘ, Χρήσιμες Πληροφορίες - Εκδόσεις Αινείας, Ιανουάριος 2008).

Το Νοέμβριο του 2011, κυκλοφόρησα στο διαδίκτυο «το νομοθετικό πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μια ιστορική αναδρομή από το 1913 ως τις μέρες μας». Ένας οδηγός που είχε ως στόχο, να βοηθήσει κάθε εκπαιδευτικό, παράγοντα και φορέα που έχει σχέση με τη εκπαίδευση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη γνώση για τα διοικητικά-εκπαιδευτικά θέματα που άπτονται της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

 

 

 

 

Η φωτογραφία του συλλόγου διδασκόντων υπάρχει σε μεγέθυνση στα περιεχόμενα

στο Διδακτικό Προσωπικό