Συνάντηση Εργασίας στη Θεσ/νίκη Ελλάδα

από 18. – 22.10. 2004

Τίτλος του προγράμματος: 

Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα παιδιά

  „ Ο κόσμος γύρω μας “

2ος  χρόνος του προγράμματος: θεματικά κείμενα

Πρωτόκολλο αποτελεσμάτων

 

Συμμετέχοντες στη συνάντηση στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης–Comenius 1

 

6ο Διαπολιτισμικό και Ολοήμερο Δημοτικό Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσ/νίκης Ελλάδα

 

Στέργιος Παπαδόπουλος-Δ/ντής

Βέρα Αβραμίδου

Άννα Ευσταθιάδου

Κων/να Κουφονίκου

Μάχη Κεσκιλίδου 

και η κα Μαρία Σκουλοπούλου προϊσταμένη του 2ου Γρ. Π.Ε.

 

Rigas Herdera Vidusskola

Λετονία

 

 

 

 

 

Edita MarkovaΔ/ντρια

Marina Sulinskiene

Olga Lucika 

Szkola Podstawowa nr 1.

Katy Wroclawskie Πολωνία

 

 

 

 

 

Lidia Reps Δ/ντρια

Mike Reps

Remigius – Grundschule

Borken Γερμανία

 

Ursula Weitenberg

Sabine Stach-Partzsch

 

6/θ Δημοτικό Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου Κρήτης

 

Μαρία Ορφανουδάκη Δντρια

Δώρα Μπατσή

Silvesterschule

Raesfeld- Erle Γερμανία

 

Ulrike Austrup, Ilona Schmidt

J. Weitenberg (πρώην Δ/ντής)

 

 

 

 

Από την Ολλανδία δε συμμετείχε κανείς από το Basisschool de Hoeksteen in Nieuw-Wehl , διότι το συγκεκριμένο σχολείο απέσυρε την αίτηση και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για το 2ο έτος.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από 18 – 22 Οκτωβρίου στην όμορφη πόλη μας τη Θεσσαλονίκη. Σχολείο υποδοχής και φιλοξενίας λοιπόν για τη φετινή σχολική χρονιά ήταν το σχολείο μας.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν συνολικά 6 σχολεία και 18 εκπαιδευτικοί.

Ο διευθυντής μας, οι δάσκαλοι μας κι η πρόεδρος ( ως εκπρόσωπος ) του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου υποδέχτηκαν θερμά τους ξένους επισκέπτες μας.

Οι ξένοι φίλοι μας, εντυπωσιάστηκαν από τις φωτογραφίες που υπήρχαν στους διαδρόμους του σχολείου από τη συμμετοχή μας σε διάφορες δραστηριότητες και σε διάφορα προγράμματα που πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Επίσης, τους άρεσε πάρα πολύ ότι υπήρχε μια γωνιά στο σχολείο κατάλληλα διαμορφωμένη, όπου παρουσιάζονταν τα συνεργαζόμενα σχολεία με φωτογραφίες καθώς και τα αποτελέσματα του προγράμματος Comenius από το 1ο χρόνο της συνεργασίας μας.

Επισκέφτηκαν και γνώρισαν τo νηπιαγωγείo και πολλές τάξεις του σχολείου μας.

Στο Γ 2 της κας Βέρας Αβραμίδου τους περίμενε μια έκπληξη: τα παιδιά παρουσίασαν ποιήματα σε διάφορες γλώσσες από τα αποτελέσματα του προγράμματος όλων των σχολείων. Ήταν μεγάλη τους χαρά!

Τους καλωσόρισε επίσης η προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Π. Ε. Δυτικής  Θεσ/νίκης, κα Σκουλοπούλου Μαρία η οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο του προγράμματος, η οποία τόνισε το εξής:

« Το θέμα - Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα παιδιά -  θεωρείται ότι είναι το κατάλληλο, ώστε να ενθαρρύνουμε την κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών καθώς και τη σύσφιξη  των σχέσεων. Προς το σκοπό αυτόν θέλουμε να προσπαθήσουμε μαζί! »

Οι ξένοι φίλοι μας - όπως δήλωσαν κι οι ίδιοι φεύγοντας από την πόλη μας και την Ελλάδα, κάποιοι είχαν έρθει πρώτη φορά.– έμειναν κατενθουσιασμένοι από αυτή την επίσκεψη. 

Συγκεκριμένα η κα Ursula Weitenberg (δασκάλα του RemigiusGrundschule Borken / Γερμανία), έγραψε στην κοινή έκθεση αποτελεσμάτων από τη συνάντηση εργασίας  της Θεσ/νίκης, ότι η επίσκεψη αυτή μας γέμισε με αναμνήσεις και μας έδωσε τη δυνατότητα να επωφεληθούμε από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ένα κομμάτι της Ελλάδας, όπως:

 

Ø      την πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιστορία της και τη ζωντάνια της σύγχρονης πόλης

Ø      τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας καθώς και την τέχνη και τον πολιτισμό της μακεδονικής ιστορίας στα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ø      τη θαυμάσια  ελληνική κουζίνα που γευτήκαμε όλοι μαζί

Ø      τη θέα στη θάλασσα έως τον Όλυμπο

Ø      την ελληνική μουσική

 

Τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας, δήλωσαν στους ξένους επισκέπτες μας ότι και για αυτά η επίσκεψή τους ήταν μια ευχάριστη εμπειρία και χαρήκανε πολύ που μπορέσανε έστω και μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους στα σχολεία της Ευρώπης.

 

Πίσω