Διάφοροι χρήσιμοι σύνδεσμοι καθώς και ιστοσελίδες σχετικές

με την εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων και τον εθελοντισμό:

 

(επιμέλεια: Παπαδόπουλος Στέργιος, Δ/ντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημ. Σχ. Ελ.-Κορδελιού)

 

Οι σελίδες του Διαδικτύου από τις οποίες θα μπορούσε να πάρει κανείς πληροφορίες και υλικό για τη εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες και αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Γενικά, θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε σε τέσσερις κατηγορίες:

1.   Σελίδες διαπολιτισμικών σχολείων καθώς και ελληνικών & ξένων πανεπιστημίων που περιλαμβάνουν στα Προγράμματα Σπουδών τους τον τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

2.   Σελίδες Πανεπιστημίων που έχουν αναλάβει προγράμματα ένταξης παλιννοστούντων, αλλοδαπών, τσιγγανοπαίδων, μουσουλμανοπαίδων και ομογενών στο σχολείο

3.   Σελίδες που αναφέρονται στην εκπαίδευση των Τσιγγάνων και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι.

4.   Σελίδες που προωθούν τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

 

Είναι αδύνατον βέβαια να αναφερθούμε διεξοδικά σε όλες αυτές τις σελίδες, ωστόσο θα επιχειρήσουμε μια περιπλάνηση σε εκείνες που κρίνεται ότι είναι πιο αντιπροσωπευτικές.

 

Α. Ιστοσελίδες Διαπολιτισμικών Σχολείων

 

http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, όπου υπάρχει ειδική υποσελίδα με θέματα και πολλές πληροφορίες για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

 

http://dim-sapon.rod.sch.gr/

Η ιστοσελίδα του Διαπολιτισμικού Σχολείου Σαπών Ροδόπης

 

http://6dim-evosm.thess.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσ/νίκης

 

http://users.otenet.gr/~sh16cha/

Η ιστοσελίδα του 16ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων Κρήτης

 

http://3dim-diap-menem.thess.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 3ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Θεσ/νίκης

 

http://gym-sappon.rod.sch.gr/

Η ιστοσελίδα του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών Ροδόπης

 

http://2gym-ioann.ioa.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 2ου Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

 

http://gym-diap-thess.thess.sch.gr

Η ιστοσελίδα του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσ/νίκης

 

http://gym-diap-evosm.thess.sch.gr

Η ιστοσελίδα του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσ/νίκης

 

http://users.hol.gr/~damianid/

Η ιστοσελίδα του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού Αθήνας

 

http://2gym-diapol-acharn.att.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 2ου Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών Αθήνας

 

http://2gym-athin.att.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 2ου Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας

 

http://2lyk-diap-ellin.att.sch.gr

Η ιστοσελίδα του 2ου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού Αθήνας

 

http://ipode.att.sch.gr/portal

Σελίδα του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών & Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με τίτλο:

« Καλώς ήρθατε στο χώρο των διαπολιτισμικών σχολείων ….. »

 

 

Επίσης στις σελίδες των Ελληνικών Πανεπιστημίων υπάρχουν πληροφο­ρίες για τα προγράμματα σπουδών που ανα­φέρονται στη διαπολιτισμική εκπαίδευση:

 

www.eap.gr

www.aegean.gr

www.uoi.gr

www.edc.uoc.gr

www.auth.gr

www.edc.uoa.gr

 

Β. Ιστοσελίδες προγραμμάτων ένταξης τσιγγανοπαίδων στο σχολείο

 

http://users.auth.gr/gtsiakal/Poverty3/ftwxeia.htm

Φτώχεια 3-Πρότυπο Κοινοτικό Πρόγραμμα για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των λιγότερο ευνοημένων ομάδων 1990-1994. (συμμετείχε το Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. μαζί με άλλους 14 φορείς)

 

http://www.uoi.gr/services/epeaek/metro11/ergo0664.htm

Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1997-1999

 

http://edu.pep.uoi.gr/eekaae/ROMA

Πρόγραμμα: «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων  στο σχολείο» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2002-2004

 

http://www.pre.uth.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=374:tsiganopaides-2006-2008&catid=35:epeaek-programs&Itemid=52

Πρόγραμμα: «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 2006-2008

 

http://roma.eled.auth.gr/

Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» του ΑΠΘ - ΠΤΔΕ 2010-2013

 

http://www.keda.gr/roma

Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» του Πανεπιστημίου Αθηνών 2010-2013

 

 

Γ. Ιστοσελίδες σχετικές με τους Τσιγγάνους

 

http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr  

Η ιστοσελίδα του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης, όπου υπάρχει ειδική υποσελίδα με θέματα και πολλές πληροφορίες για την εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων στην Ελλάδα

από το 1994 ως σήμερα.

 

http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr/Greek/Ekpaidefsi_Tsigganopaidon/ProgrammataEkpshsTsigganopaidon/kepyse/webpage/index.htm

Σελίδα του ΚΕ.Π.Υ.Σ.Ε ( Κέντρο Παιδαγωγικής Υποστήριξης Σχολικής Ένταξης του Δικτύου Συνεργατών Νομού Θεσσαλονίκης ). Τα ΚΕ.Π.Υ.Σ.Ε λειτουργούσαν στα πλαίσια του προγράμματος "Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως τον Ιούνιο του 2004. Ενημερωθείτε για τις ποικίλες δράσεις του.

 

http://www.creator.gr/saourou/

Ο δικτυακός τόπος του ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής Ένταξης Τσιγγάνων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

http://www.oikokoinonia.gr/

ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Η ΟικοΚοινωνία είναι ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ΟικοΚοινωνία έχει ως σκοπό την προώθηση του αιτήματος για την προαγωγή της κοινωνικής κατοικίας για την οικιστική αποκατάσταση των αστέγων πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες «αστεγότητας» και νομαδισμού, με έμφαση στα προβλήματα των πολιτών Τσιγγάνικης καταγωγής.

 

http://www.arsis.gr

Η ιστοσελίδα της ΑΡΣΙΣ μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης εξειδικευμένης στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων.

 

http://politikokafeneio.com/tsiganoi/tsigganoi.htm

« Ο Μεγάλος Ανατολικός »: Η σελίδα των Τσιγγάνων.

Αφιερωμένη στους Rom και στις φυλετικές διακρίσεις που υφίστανται είναι η ιστοσελίδα του συγγραφέα Δημήτρη Ντούσα, που ασχολείται με ζητήματα καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών των Τσιγγάνων στην Ελλάδα. Ο δημιουργός της ιστοσελίδας παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο του "Rom και φυλετικές διακρίσεις", καθώς και μία σειρά άρθρων σχετικών με τη συνεχιζόμενη εξαθλίωση των πληθυσμών των Ρομά στην Ελλάδα. Προσκαλεί, επίσης, κάθε ενδιαφερόμενο να συνδράμει με το δικό του άρθρο στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Τσιγγάνοι.

 

http://lyk-varth.ilei.sch.gr/rom/rom1/home.html

Η ιστορία των Τσιγγάνων.

Στην ιστορία, στα ήθη και στα έθιμα των Τσιγγάνων αφιερώνει ένα σημαντικό τμήμα της ιστοσελίδας του ο μαθηματικός Γιώργος Πυλαρινός. Εκτός από χρήσιμα ιστορικά, γλωσσικά και ανθρωπολογικά στοιχεία για την τσιγγάνικη φυλή, ο Γιώργος Πυλαρινός αναφέρεται στους διωγμούς που γνώρισαν οι Τσιγγάνοι στην Ελλάδα, αλλά και στα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά έργα (τραγούδια, ποιήματα, μουσικές) που ενέπνευσε σε μεγάλους δημιουργούς αυτός ο περήφανος λαός.

 

http://www.geocities.com/Paris/5121/about.htm

PATRIN – Η κουλτούρα Τσιγγάνων.

Μια δικτυακή πύλη με το όνομα "Patrin" φιλοδοξεί να γίνει οδηγός στην απροκατάληπτη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού των Τσιγγάνων. Η πρωτοβουλία ανήκει σε μια ομάδα Τσιγγάνων, οι οποίοι, στη μνήμη των παππούδων τους που γνώρισαν την περιφρόνηση και τον αποκλεισμό, συγκεντρώνουν χρήσιμα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εικόνα τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

http://www.dosta.org/

DOSTA – ΑΡΚΕΤΑ“ Ξεπεράστε την προκατάληψη, ανακαλύψτε τους τσιγγάνους

Με σύνθημα τη λέξη "Dosta", που στη γλώσσα των Ρομά σημαίνει "αρκετά", μια φιλόδοξη πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά, με σκοπό να άρει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα απέναντι στους Τσιγγάνους. Στην ιστοσελίδα της "Dosta" επιχειρείται η διαδικτυακή προώθηση των βασικών στόχων της εκστρατείας, που είναι να φέρει πιο κοντά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες με τους Τσιγγάνους συμπολίτες τους.

 

http://www.ergonetwork.org/index.htm

"Η συμπεριφορά είναι μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να φέρει τη μεγάλη διαφορά". Μ' αυτή τη ρήση του Γουίνστον Τσώρτσιλ η ευρωπαϊκή οργάνωση "ERGO" δραστηριοποιείται στην ευαισθητοποίηση των ίδιων των Τσιγγάνων να συμμετάσχουν στην επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν. Η σωστή πληροφόρηση, υποστηρίζει η "ERGO", για την ιστορία και τον πολιτισμό των Τσιγγάνων, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την άρση του ρατσισμού απέναντί τους, είναι η μόνη λύση στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι τσιγγάνικοι πληθυσμοί. Με επαγγελματισμό, διαφάνεια και αισιόδοξη διάθεση, η "ERGO" προσπαθεί να συγκεντρώσει κάθε δράση - σε ευρωπαϊκό, σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο- που αφορά στους Τσιγγάνους.

 

http://www.romani.org/ 

Αφιερωμένη στους Τσιγγάνους και στην αναγνώρισή τους ως λαού και ως έθνους είναι η ιστοσελίδα "Romani.org", που συγκεντρώνει πληροφορίες γύρω από κάθε πτυχή της ιστορίας των τσιγγάνικων κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Ο οργανισμός "Romani.org" υπερασπίζεται τον αγώνα για την ελευθερία και την κοινωνική ενσωμάτωση των Τσιγγάνων μέσα από την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα που τους αφορούν. Στην ιστοσελίδα "Romani.org" οι επισκέπτες μπορούν να ανατρέξουν σε κείμενα και σε βιβλιογραφία σχετική με την ιστορία της τσιγγάνικης φυλής και του πολιτισμού της, προκειμένου να απαλλαγούν από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των Τσιγγάνων.

 

http://www.unionromani.org/

Η Union Romani είναι μια ισπανική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα των Τσιγγάνων. Δραστηριοποιείται σε όλη την ισπανική επικράτεια και διατηρεί τακτική συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τσιγγάνων (International Union Romani), συντονίζοντας σχέδια και δράσεις με στόχο την αναγνώριση της τσιγγάνικης κουλτούρας ως αναπόσπαστου τμήματος του παγκόσμιου πολιτισμού. Η Union Romani παρέχει συμβουλευτικές, νομικές, εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει την ευαισθητοποίηση κοινού και ΜΜΕ απέναντι στα προβλήματα των Τσιγγάνων. Η ιστοσελίδα της Union Romani είναι τρίγλωσση (στην αγγλική, γαλλική και τσιγγάνικη γλώσσα).

 

http://www.osce.org/odihr/18148.html

Γραφείο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των Τσιγγάνων.

Το Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Office for Democratic Institutions and Human Rights) μεριμνά για τα προβλήματα των Τσιγγάνων, αφιερώνοντας γι' αυτούς ξεχωριστό τμήμα στην ιστοσελίδα του. Ο οργανισμός ενημερώνει το κοινό για την ιστορική πορεία των τσιγγάνικων πληθυσμών και για τις κοινωνικές προκαταλήψεις που υπάρχουν απέναντί τους.

Η σελίδα ενημερώνει τους επισκέπτες για την εξέλιξη των δράσεων που αναλαμβάνονται για την κοινωνική ενσωμάτωση των Τσιγγάνων από διάφορους φορείς και παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους σε οργανισμούς αντίστοιχου προβληματισμού.

 

http://www.diplomacy.edu/Roma/

Διπλωματία για τους Τσιγγάνους.

Η ανάπτυξη σχεδίου διπλωματίας υπέρ των ζητημάτων των Τσιγγάνων δραστηριοποιείται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση "The Roma Diplomacy project", που εγκαθιδρύει τη συνεργασία ανάμεσα στο Ίδρυμα "Diplo Foundations" και σε διάφορες οργανώσεις για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων. Στόχος του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διπλωματίας, που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τσιγγάνων και θα παρεμβαίνει υπέρ τους απέναντι σε κυβερνήσεις και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενδυναμώνοντας παράλληλα τα υπάρχοντα δίκτυα και δομές των τσιγγάνικων κοινοτήτων.

 

http://eu-romani.org/

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χειραφέτηση των Τσιγγάνων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Χειραφέτηση των Τσιγγάνων συστήθηκε στον Απρίλιο του 2000 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί ως κοινοτικό όργανο με ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, ο οργανισμός διακρίνεται σε δύο τμήματα –το βρετανικό και το κεντροευρωπαϊκό, τα οποία ασχολούνται με την κοινωνική ενσωμάτωση των Τσιγγάνων στις περιοχές ευθύνης τους. Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Χειραφέτηση των Τσιγγάνων εδράζονται κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, μέσα από την εκπόνηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην πρόσβαση των τσιγγανοπαίδων στα σχολεία και στην παροχή ίσων ευκαιριών εργασίας στους Τσιγγάνους.

 

http://www.errc.org/English_index.php

Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Τσιγγάνων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) είναι ένας διεθνής οργανισμός που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του ρατσισμού απέναντι στους Ρομά και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, μέσα από ειδικές εκδόσεις, παροχή νομικής βοήθειας, εκπόνηση ερευνών, καθώς και προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ρομά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά δρα συμβουλευτικά προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

 

http://www.erionet.org/

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης για τους Τσιγγάνους.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης για τους Τσιγγάνους είναι ένας διεθνής οργανισμός, που δραστηριοποιείται στην προώθηση της δημόσιας συζήτησης για τα προβλήματα των Τσιγγάνων. Ο φορέας δρα συμβουλευτικά σε μια ευρεία δέσμη θεμάτων, παρέχοντας πληροφόρηση σε κοινοτικά όργανα, κυβερνητικές επιτροπές και σε οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των Τσιγγάνων.

 

http://www.romadecade.org/

Η δεκαετία κοινωνικής ενσωμάτωσης των Τσιγγάνων.

Η δεκαετία 2005-2015 έχει επίσημα ανακηρυχθεί σε "Δεκαετία Κοινωνικής Ενσωμάτωσης των Τσιγγάνων" από εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου διαβιούν τσιγγάνικοι πληθυσμοί. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία και η Σλοβακία δεσμεύτηκαν με σύμφωνο, που υπογράφηκε το 2005, να αγωνιστούν από κοινού για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων που υφίστανται οι τσιγγάνικες μειονότητες στην επικράτειά τους.

 

http://www.coe.int/t/dg3/romatravellers/Default_en.asp

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για ζητήματα των Τσιγγάνων και των νομαδικών πληθυσμών

Η ιστοσελίδα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Ζητήματα των Τσιγγάνων και των Νομαδικών Πληθυσμών, που συστήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα κράτη-μέλη σχετικά για θέματα που αφορούν στους τσιγγάνους και στους νομαδικούς πληθυσμούς. Η ομάδα προωθεί τη συνεργασία με συναφείς διεθνείς οργανισμούς και αναπτύσσει δράσεις με φορείς και οργανώσεις, που ασχολούνται με τα προβλήματα των Τσιγγάνων.

 

http://www.romaeducationfund.org/

Ταμείο για την εκπαίδευση των Τσιγγάνων

Το Ταμείο για την Εκπαίδευση των Τσιγγάνων είναι μια ευρωπαϊκή οργάνωση που ασχολείται με την επίλυση του εκπαιδευτικού προβλήματος των τσιγγανοπαίδων, φροντίζοντας να ενισχύσει την πρόσβασή τους στο σχολεία μέσα από μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων. Το Ταμείο χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες και προτάσεις διαφόρων φορέων (ευρωπαϊκών, κρατικών, Μη Κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών), που έχουν ως κοινή μέριμνα την άρση του αποκλεισμού των τσιγγανοπαίδων από όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

http://www.coe.int/t/dg3/romatravellers/documentation/youth/ferypraxi2005_en.asp

Φόρουμ της ευρωπαϊκής νεολαίας των Ρομά

Οι νέοι των Ρομά ανά την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν δικτυακά σ' αυτή τη διεύθυνση, που φιλοξενεί το φόρουμ της νεολαίας των Ευρωπαίων Τσιγγάνων. Το Φόρουμ, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, διοργανώνει δράσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και καλεί τους νέους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του.

 

http://webjcli.ncl.ac.uk/articles3/onions3.html 

Αγγλική αρθρογραφία σχετικά με την περιθωριοποίηση των Τσιγγάνων και την ισχύουσα νομοθεσία στη Μεγάλη Βρετανία.

 

http://www.geocities.com/Paris/5121/patrin.htm 

 

 

Αρθρογραφία, βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την ιστορία των Τσιγγάνικων φυλών, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους. Πληροφορίες σχετικά με Οργανισμούς που ασχολούνται με τους Τσιγγάνους. Μηχανή αναζήτησης και γλωσσάριο βασικών όρων της Τσιγγάνικης διαλέκτου.

Το site αυτό αφορά κυρίως της Τσιγγάνικες κοινότητες των Ευρωπαϊκών χωρών και ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

 

http://sca.lib.liv.ac.uk/collections/gypsy/intro.htm 

Μέσω αυτής της διεύθυνσης μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική συλλογή του Πανεπιστημίου του Liverpool, η οποία είναι αφιερωμένη στους Τσιγγάνους. Πρόκειται για μια συλλογή βιβλίων, χειρόγραφου, έντυπου, φωτογραφικού και ηχογραφημένου υλικού, κλπ.

 

http://www.romnews.com/ 

Πλήθος πληροφοριών που αφορούν τα νέα, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη για τα θέματα που αφορούν τους τσιγγάνους. Αρχειακό υλικό με ταινίες, φωτογραφίες, προσωπικότητες της Τσιγγάνικης κοινότητας, στατιστικές, ομιλίες, ανακοινώσεις κτλ. Δυνατότητα εύρεσης συγκεκριμένων θεμάτων μέσω μηχανής αναζήτησης.

 

http://www.gre.ac.uk/~at02/ 

Πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, τα προσφερόμενα μαθήματα και σεμινάρια που αφορούν τους Τσιγγάνους, από το Πανεπιστήμιο του Greenwich στην Αγγλία.

 

http://sightphoto.com/sightphoto/story/gypsies/gypsies.html 

Αμερικάνικο, ηλεκτρονικό περιοδικό για την τέχνη της φωτογραφίας. Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τους τσιγγάνους και τον τρόπο ζωής τους.

 

http://www.geocities.com/Athens/Bridge/5847/english.htm 

Αρθρογραφία πάνω στην ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, σύγχρονα θέματα που αφορούν τους Τσιγγάνους και ανθολογία Τσιγγάνικης ποίησης. Το site μπορεί κανείς να διαβάσει στα αγγλικά, ιταλικά, βραζιλιάνικα και ισπανικά.

 

http://www.dance.demon.co.uk/AGC/Articles/Gypsy1.html

Πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ Τσιγγάνικης μουσικής

 

Δ. Εθελοντισμός 

 

http://www.civilsociety.gr/

Γραφείο της Κοινωνίας των Πολιτών

Ένας χώρος συνάντησης, συνεργασίας και δράσης μεταξύ των πολιτών και των οργανωμένων ομάδων της κοινωνίας φιλοδοξεί να γίνει το Γραφείο της Κοινωνίας των Πολιτών. Στην ιστοσελίδα του προάγει την κοινωνική δράση, τη συνεργασία, την πληροφόρηση και το διάλογο μέσα από τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή.

 

http://www.unv.org/

Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών

Οι Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών είναι το πρόγραμμα εθελοντισμού που εκπονεί ο ΟΗΕ, το οποίο λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις υπηρεσίες του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα, που αγκαλιάζει την εθελοντική δράση και την κοινωνική προσφορά κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το φύλο ή την εθνικότητά του. Στην ιστοσελίδα των Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών παρατίθενται οι δυνατότητες εθελοντικής δράσης και παρέμβασης στον ΟΗΕ, καθώς και οι τομείς δραστηριότητας των εθελοντικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε ισχύ.

 

http://europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_eu_el.html

Εθελοντισμός στην Ευρωπαϊκή  Διαδικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Ξεχωριστή μέριμνα για την εθελοντική προσφορά επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, δίνοντας έμφαση στον τομέα του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ιστοσελίδα πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες ένταξής τους σε προγράμματα ανταλλαγών της ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας και σε εθελοντικές δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

http://www.anthropos.gr/

Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Εθελοντισμού

Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού με διακριτικό τίτλο «anthropos.gr» αποτελεί την πρώτη ελληνική ανθρωπιστική πύλη στο διαδίκτυο, που στόχο έχει να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ των Ελληνικών ΜΚΟ και να παρέχει στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στους δημοσιογράφους και στους φορείς της πολιτείας & των δήμων που ενισχύουν τις εθελοντικές δράσεις έγκυρες πληροφορίες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό και την ενίσχυση των δράσεων αυτού.

 

http://www.worldvolunteerweb.org/

Παγκόσμιο Δίκτυο Εθελοντισμού

Η διαδικτυακή πύλη του Παγκόσμιου Δικτύου Εθελοντισμού συγκεντρώνει νέα και ειδήσεις από το χώρο της εθελοντικής δράσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρέχει πληροφόρηση για την ανάγκη κοινωνικής παρέμβασης σε περιοχές που βρίσκονται σε ανάγκη και αναφέρεται στους διάφορους τομείς της εθελοντικής δράσης (παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.τ.λ.).Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες εθελοντικής προσφοράς και παραθέτει ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

 

 

Πίσω