ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

(σχολικό έτος 2005-06)

1. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας, Leonardo Da Vinci

 

H Δ/νση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της διακίνησης ιδεών σχετικά με την καθημερινή σχολική πράξη και τα ζητήματα περιβάλλοντος, υλοποίησε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας, Leonardo Da Vinci, από   2-8 Οκτωβρίου 2005 στην Ιρλανδία, με θέμα:

« Δεξιότητες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν  15 εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και στελέχη της Π.Ε. της Δυτ. Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Δ/ντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κυρίζογλου Γεώργιο), που ταξίδεψαν στην Ιρλανδία και επιμορφώθηκαν πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, τόσο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Galway, όσο και σε διάφορα σχολεία με πράσινη σημαία. Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν 5 σχολεία του Δουβλίνου και της Δυτικής Ιρλανδίας (Galway, Cliffden, Letterfrack), όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ιρλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στο παραπάνω πρόγραμμα κινητικότητας συμμετείχε και το σχολείο μας, το 6ο Διαπολιτισμικό Ελευθερίου-Κορδελιού με τη δασκάλα του Β2 τμήματος, Αβραμίδου Βέρα. Πριν το ταξίδι, τα παιδιά του τμήματός της ζωγράφισαν, ύστερα από συζήτηση που είχαν με τη δασκάλα τους, το « πώς φαντάζονται την Ιρλανδία » και η δασκάλα τους, έδωσε τις ζωγραφιές τους τόσο στον Έλληνα πρέσβη στην Ιρλανδία, όσο και στο Κ.Π.Ε, του Galway, αλλά και στα σχολεία που επισκέφτηκαν.

Τα συμπεράσματα-αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης παρουσιάστηκαν σε εκπαιδευτικούς την Παρασκευή 18/11/2005 στην αίθουσα Αλέξης Μινωτής του Δήμου Αμπελοκήπων.

 

2. Ευέλικτη ζώνη

Το σχολείο από το σχολικό έτος 2003/04 συμμετείχε για 3η συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης. Η « Ευέλικτη Ζώνη Διαθεματικών και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων », που αποτελεί τμήμα του εβδομαδιαίου προγράμματος δίωρης τουλάχιστον διάρκειας, επιδιώκει με την ελεύθερη θεματική της και την ενεργητική μεθοδολογία της να επιτελέσει διπλό σκοπό: πρώτον, να αντισταθμίσει την ανελαστικότητα, τις μονομέρειες και τον πολυκερματισμό σχολείου και δεύτερον,  να διαποτίσει σιγά-σιγά με τις αρχές και τις πρακτικές της την καθημερινή διδακτική πράξη.

3. Πρόγραμμα Παιδοψυχολόγου στο σχολείο μας σε συνεργασία με το Δήμο

Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή εφαρμοζόταν στο σχολείο μας ένα πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής στήριξης σε θέματα που σχετίζονταν με την οικογένεια και το σχολείο από δυο ειδικευμένους ψυχολόγους, μια Σχολική Ψυχολόγο κι έναν Κλινικό Ψυχολόγο. Ήταν ένα πρόγραμμα συνεργασίας δήμου-σχολείου, η ανταπόκριση των γονιών θετική με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

4. Η εφημερίδα του σχολείου στο διαδίκτυο

 

Συνεχίζεται για 4ο έτος η έκδοση και κυκλοφορία της τριμηνιαίας σχολικής μας πολυπολιτισμικής εφημερίδας, « Ο κόσμος στα μάτια των παιδιών » - μια εφημερίδα των μαθητών της ΣΤ τάξης, την οποία ανεβάζουμε και στο διαδίκτυο (Ιinternet), ώστε να διαβάζεται και στην ηλεκτρονική της μορφή.

Διεύθυνση Ιστοσελίδας: http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr

 

5. Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κορυτσά – Συνεργασία με το σχολείο « Όμηρος »

 

Στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2006 ομάδα δασκάλων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσα στους οποίους και η δασκάλα του Β2 τμήματος του σχολείου μας, κα Αβραμίδου Βέρα, επισκέφτηκαν το ελληνοαλβανικό σχολείο «Όμηρος», στην Κορυτσά της Αλβανίας. στο οποίο υπηρετούν Έλληνες και Αλβανοί δάσκαλοι.

Η παραπάνω επίσκεψη οργανώθηκε από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχοντας με δικά τους έξοδα σε αυτήν, προσέφεραν δωρεές και βιβλία στο νεοϊδρυθέν σχολείο.

Το σχολείο μας προσέφερε βιβλία και η δασκάλα μας Αβραμίδου Βέρα παρουσίασε, στα παιδιά του ελληνοαλβανικού σχολείου, παράσταση κουκλοθέατρου.

Ακόμη έδωσε στα παιδιά ζωγραφιές των παιδιών του σχολείου μας, με σκοπό την ενίσχυση της ελληνοαλβανικής φιλίας και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο σχολείων.

Τα εκπαιδευτήρια « Όμηρος » χτίστηκαν πριν από ένα χρόνο κι έχουν 180 μαθητές, Έλληνες και Αλβανούς. Μια από τις δασκάλες του σχολείου, είναι και η αγαπημένη μας κα Μπαρακλή Βασιλική, η οποία ήταν δασκάλα του σχολείου μας τα σχολικά έτη 1999–2000 και 2000-01.

Στο ελληνοαλβανικό σχολείο λειτουργούν 3 τμήματα νηπιαγωγείου, 3 τμήματα Α τάξης Δημοτικού και 2 τμήματα Β τάξης, με την προοπτική να εξαπλωθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και αργότερα στο Γυμνάσιο αλλά και στο Λύκειο.

 

6. Συνεργασία με το δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού

 

Το σχολείο συνεργάστηκε με το δήμο, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος του δήμου που είχε τον τίτλο: « Γνωρίζω την Ελλάδα » Έγιναν σε συνεργασία με το δήμο διάφορες επισκέψεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

 

7. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σωκράτης – Comenius 1

 

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος εκπ/σης Σωκράτης - Comenius 1 το σχολείο μας συμμετείχε σε σχολικό σχέδιο σύμπραξης ( τριετής διάρκειας από το Σεπτέμβρη του 2003, φέτος διανύσαμε το 3ο και τελευταίο έτος της συνεργασίας μας ) με τα παρακάτω 5 σχολεία της Ευρώπης:

Rigas Herdera Vidusskola (συντονιστικό σχ. στη Λετονία)

Silvesterschule Erle (εταιρικό σχολείο στη Γερμανία)

Remigiusschule Borken (εταιρικό σχολείο στη Γερμανία)

Szkola Podstawowa (εταιρικό σχολείο στην Πολωνία)

8/θ Δημ. Σχ. Ατσιποπούλου (εταιρικό σχολείο στο Ρέθυμνο)

Τίτλος του προγράμματος:

« Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα παιδιά »

1ος χρόνος: Ποίηση

2ος χρόνος: Κείμενα για τα ήθη κι έθιμα του τόπου μας

3ος χρόνος: Παραμύθια, φανταστικές ιστορίες και ταξίδια

 

8. Συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Φίλων Αναστασίας και το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας (Πεύκα)

 

Σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Φίλων Αναστασίας φιλοξενήσαμε στους χώρους του σχολείου μας τα παιδιά με ειδικές δυνατότητες του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας ( Πεύκα ). Κάποια παιδιά του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά αυτά και να συζητήσουν μαζί τους. Κατόπιν τα παιδιά του Ψ.Κ.Β.Ε., πέρασαν ένα ευχάριστο μεσημεριανό με φαγητό, μουσική και χορό με την 5μελή ορχήστρα του Συλλόγου Σμυρναίων Ελευθερίου-Κορδελιού. Η Εθελοντική Ομάδα Φίλων Αναστασίας, δημιουργήθηκε εις μνήμην ενός κοριτσιού που οραματίστηκε τον εθελοντισμό. Στόχος της είναι να προσφέρει σε παιδιά με ειδικές δυνατότητες κι όπου αλλού υπάρχει πραγματική ανάγκη, υποστήριξη υλική και ηθική. Δραστηριοποιείται εδώ και 5,5 χρόνια. Πρεσβεύει την ιδέα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Εμείς ως σχολείο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και του χρόνου αυτή τη συνεργασία μας

Οι πόροι της Ο.Φ.Α. είναι οι συνδρομές των μελών, δωρεές ιδιωτών, ο ετήσιος χορός και κυρίως από την ελεύθερη διάθεση του καθενός να προσφέρει όπως μπορεί.

Ο Σύνδεσμος αποτελείται από 130 μέλη, όλοι εθελοντές κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης. Έδρα του συνδέσμου: Διαλογής 100 Ελευθέριο-Κορδελιό τηλ: 2310 764689

 

9. Στηβ Νόσα - Εχίγουε – Πρόεδρος του Δικτύου Μεταναστών της Ελλάδας

 

Ευαισθητοποιημένοι ως σχολείο σε θέματα μεταναστών και προσφύγων, καθώς μια μέρα έπεσε στα χέρια μας ένα άρθρο και μια συνέντευξη από ένα περιοδικό σχετικά με το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, διαβάσαμε για κάποιον Νιγηριανό, που τον έλεγαν Στηβ Νόσα- Εχίγουε και δήλωνε ότι μετά από 27 έτη στην Ελλάδα ένιωθε πλέον « Κλασικός Σαλονικιός ».

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος είναι πρόεδρος του Δικτύου Μεταναστών της Ελλάδας. Ενός δικτύου που ιδρύθηκε το 2004, εδρεύει στη Θεσ/νίκη και που σκοπεύει στην ενημέρωση της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινής  γνώμης  για  τα  προβλήματα  των  Μεταναστών  που κατάγονται από Τρίτες Χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από συζήτηση με τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας, σκεφτήκαμε να τον καλέσουμε στο σχολείο και να ακούσουμε από τον ίδιο κάποια πράγματα σχετικά με τη ζωή του, την Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως μετανάστης και το δίκτυο που ίδρυσε μαζί με κάποιους άλλους. Αυτός δέχτηκε μετά χαράς να έρθει στο σχολείο μας, γιατί όπως μας είπε ήταν η πρώτη φορά που θα βρισκόταν μαζί με παιδιά δημοτικού σχολείου.

Πραγματικά οι απαντήσεις του στα ερωτήματά μας, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα κι ευχάριστα μαζί του.

 

10. Ημερίδες για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

 

Το σχολείο μας συνδιοργάνωσε μαζί με τους Σχολικούς Συμβούλους της 15ης και 16ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Θεσ/νίκης και το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ημερίδα με θέμα: « Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Διδακτικό Υλικό & Διδακτικές Προσεγγίσεις », στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ευόσμου την Πέμπτη 23 / 2 / 2006.

Επίσης το σχολείο μας συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Ι.ΜΕ.ΠΟ – και το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς με θέμα:

« Διαπολιτισμική Αγωγή σε μια Πολυπολιτισμική Πραγματικότητα », στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς στις 16 Μαρτίου 2006.

 

11. Στρογγυλή τράπεζα για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

 

Το σχολείο μας μέσω του διευθυντή του, συμμετείχε στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα: « Η ελληνική γλώσσα στο πλαίσιο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης: αρχές, μέθοδοι και εργαλεία », η οποία διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ κι έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY στη Θεσ/νίκη, στα πλαίσια του  MONEY SHOW, το Δεκέμβριο του 2005.

 

 

Πίσω