ΘΕΑΤΡΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΧΟΡΟΣ-ΧΟΡΩΔΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

(σχολικό έτος 2003-04)

 

1. Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

 

Όλο τα παιδιά του σχολείου παρακολουθήσαν μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση στο κινηματοθέατρο: Αριστοτέλειον 

Το νέο θέατρο Θεσ/νίκης παρουσίασε με την Παιδική σκηνή του το έργο του Jean Giraudoux « Νεράιδα », σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη.

Στη « Νεράιδα » συναντώνται δύο σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος.

Ο μέγιστος γάλλος συγγραφέας και φιλέλληνας Ζαν Ζιρωντού και ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.

Το λαμπερό δημιούργημα τους, περίκομψο και δροσερό, αραχνοΰφαντο, αφελές και την ίδια στιγμή ευφυές, μα πάνω από όλα παραμυθένιο σηματοδοτεί τα ευρωπαϊκά γράμματα του εικοστού αιώνα, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά του επιτεύγματα.

Μία φορά και ένα καιρό, λοιπόν, στη χώρα του ποτέ και του πάντοτε, ένας πλανόδιος ιππότης συναντά σε μια ακρολιμνιά μια κοπέλα που τη λέγανε Νεράιδα. Ένα κορίτσι υπερφυσικό και όμως θαυμαστά ανθρώπινο. Οι δύο τους θα πορευθούν στο δρόμο του παραμυθιού, εκεί όπου τα θαύματα και οι απρόσμενες καταστάσεις αποτελούν την καθημερινότητα.

 

2. Παιδικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα "Djeguzite"

 

Το μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήσαμε την πρώτη εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

Το Προξενείο της Δημοκρατίας της Λετονίας σε συνεργασία με τον ΣΦΕΙ υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης/ Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, παρουσίαζε το μουσικοχορευτικό συγκρότημα "Djeguzite" με 32 μικρούς σούπερ σταρ από τη Λετονία, ηλικίας 4 έως 16 ετών. Η παράσταση έφερε το όνομα "Little Superstars" ( Μικροί Σουπερστάρς ) και συντελεστές της ήταν 24 μικροί χορευτές και 8 μικροί τραγουδιστές που είχαν ανοίξει φέτος το πρόγραμμα της Eurovision που έγινε στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη έτσι και στη Λετονία η θεματολογία της εργασίας του λαού κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στους φολκλορικούς χορούς. Εξυμνούν την αξία της δουλειάς και αναδεικνύουν την ανθρώπινη ικανότητα να δημιουργεί όμορφα πράγματα. Στη Λετονία τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι αγαπούν το χορό και το τραγούδι. Διοργανώνονται συχνά διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα ρούχα που φορούσαν τα παιδιά στην παράσταση ήταν χειροποίητα, φτιαγμένα από μαλλί και λινό ύφασμα.

Τα παιδιά αυτά τραγούδησαν σε τρεις γλώσσες Λετονικά, Αγγλικά και Ελληνικά και χόρεψαν σκορπώντας ευχαρίστηση και συγκίνηση σε μας αλλά και στους δασκάλους μας. Εμείς τους το ανταποδώσαμε με το πιο θερμό μας χειροκρότημα. Στο τέλος της παράστασης είχαμε την ευκαιρία να βγούμε φωτογραφία μαζί με τα παιδιά του συγκροτήματος.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία και συγκυρία θα λέγαμε, που παρακολουθήσαμε αυτή την παράσταση αφού το σχολείο μας φέτος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Commenius 1 συνεργασίας με άλλα 5 σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ένα από τα οποία είναι κι ένα από τη Ρίγα της Λετονίας ).

 

3. Θεατρική σκηνή – Χορωδία 

 

 

Στη θεατρική σκηνή του σχολείου μας την οποία χρησιμοποιούμε από κοινού με το 6ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Γυμνάσιο ( συστεγάζονται μαζί μας ) τα παιδιά μας ανέβασαν φέτος διάφορες μικρές παραστάσεις την 28η Οκτωβρίου, την ημέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου.

 

 

 

 

 

Η χορωδία του σχολείου μας, η οποία δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από το μουσικό του σχολείου μας κ. Ναίσκε Χρυσοβαλάντη, συμμετείχε σε όλες αυτές τις παραστάσεις καθώς και στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Η′ Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεσ/νίκης

με την ευκαιρία των Χριστουγέννων για τα παιδιά των εκπαιδευτικών.

 

4. Μουσείο Μουσικών Οργάνων

 

Τα παιδιά της Ε και ΣΤ τάξης μαζί με το μουσικό του σχολείου και τους δασκάλους μας επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, σε ένα πανέμορφο τριώροφο κτίριο. Εκεί είδαμε μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί, τα οποία ήταν φτιαγμένα από κέρατα ζώων, όστρακα, ξύλο και έντερα ζώων. Είδαμε τις διαφορές και τις ομοιότητες με τα σημερινά μουσικά όργανα και μάθαμε για την ιστορία της μουσικής.

 

5. Κινηματογράφος

 

Το μήνα Φεβρουάριο επισκεφτήκαμε τον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΟΝ και παρακολουθήσαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων: « Ο αδελφός μου ο αρκούδος » μια πολύ συγκινητική ιστορία που κέρδισε τις εντυπώσεις όλων των παιδιών.

 

6. 12ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων

 

12οΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2004

Η πρόοδος και η ευημερία ενός Έθνους στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στον πολιτισμό του. Η διάσωση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης και η διάδοση της στη νέα γενιά αποτελεί έργο κυρίως των δασκάλων.

Στα πλαίσια αυτά, το φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων που συνδιοργάνωσε με το Δήμο Συκεών το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Δασκάλων-Νηπιαγωγών Θεσ/νίκης αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση του. Η πρωτοβουλία άλλωστε αυτή είχε σαν στόχο αφ’ ενός μεν να δώσει διέξοδο στις καλλιτεχνικές ανησυχίες των παιδιών αφ’ ετέρου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε κοινωνικά ζητήματα, μιας και χόρευαν για να ενισχύσουν το « Σπίτι των μαθητών » στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

Στο φεστιβάλ αυτό στο οποίο συμμετείχαν 143 συγκροτήματα, πήρε μέρος και η χορευτική ομάδα του σχολείου μας  23 μέλη με μεγάλη χαρά. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε τη μεγάλη βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σε αυτή μας τη συμμέτοχη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς.

Την επιμέλεια της ομάδας είχε η δασκάλα Φυσικής Αγωγής: Γαβριηλίδου Αλεξία

Τη χορευτική ομάδα του σχολείου μας αποτελούσαν:

Αγόρια

Κορίτσια

 

 

Πιλιτσίδης Δημήτρης

Αθαναηλίδου Μάχη

Νιάνιος Δημήτρης

Μιχαηλίδου Παρθένα

Κουκούλης Νίκος

Ιωαννίδου Αντιγόνη

Μοφρίδης Παντελής

Κυριακίδου Παναγιώτα

Ηρακλής Αθανάσιος

Χασιαπέτη Δέσποινα

Κοσμίδης Γιάννης

Μπουτούρογλου Βασιλική

Τζάρας Άλκης

Παπαδάκη Πηνελόπη

 

Χατζημπαλάση Ελένη

Ζουρνατζίδου Σνεζάννα

Σεβλίδου Άννα

Παπαδοπούλου Δήμητρα

Σμαράγδου Ελισσάβετ

Κατερλή Γεωργία

Νταχουνταρίτσε Μαρία

Πεταλίδου Κυριακή

 

 

7. Πολιτιστικός μήνας του δήμου «Περνάμε την πόρτα του σχολείου»

 

Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Ολοημέρου μαζί με τα παιδιά των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης και με την ευκαιρία της αποφοίτησης των παιδιών αυτών, ανέβασαν στο τέλος της χρονιάς με επιτυχία και στα πλαίσια του πολιτιστικού μήνα του δήμου, τη μουσικοθεατρική παράσταση: « Η κρουαζιέρα των θεών » του Βασίλη Αναστασιάδη σε διασκευή της δασκάλας της θεατρικής αγωγής του ολοήμερου σχολείου μας, Αρμάου Σοφίας και της γυμνάστριας μας, Γαβριηλίδου Αλεξίας.

Με λίγα λόγια…

Οι θεοί του Ολύμπου, ύστερα από παραμονή 20 αιώνων  στον Όλυμπο, αποφασίζουν να επισκεφτούν τους ανθρώπους. Η εξέλιξη όμως είναι τέτοια, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους θεούς…

Τους θεωρούν τρελούς και τους κλείνουν στο τρελοκομείο.

Μέσα από το διάλογο θεών – θνητών καυτηριάζονται τα στραβά και ανάποδα της εξέλιξης…

 

 

8. Νομαρχιακοί αγώνες στίβου των δημοτικών σχολείων Δυτικής Θεσ/νίκης

 

Η ομάδα στίβου του σχολείου πήρε μέρος ( με 10 παιδιά ) στους νομαρχιακούς αγώνες στίβου των δημοτικών σχολείων Δυτικής Θεσ/νίκης, στους οποίους αγώνες πήραν μέρος τα περισσότερα σχολεία και οι οποίοι έγιναν  στο ΕΑΚ Νεάπολης.

Η συμμετοχή όλων των παιδιών μας ήταν πάρα πολύ καλή. Εξάλλου στον αθλητισμό σημασία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περνάει σε όλους μας.

 

 

Πίσω